Školní jídelny se nezmění. Zasáhnout by museli rodiče, tvrdí EDUin

FOTO: Kulatý stůl EDUin - Školní stravování
O stravování žáků diskutovali zástupci MŠMT nebo Společnosti pro výživu. Zdroj: Reprofoto youtube.com

Školní stravování v ČR pravděpodobně žádná pozitivní změna nečeká. Podle odborníků by hlavní podnět musel přijít od rodičů, kteří kritizují velké zastoupení masa, mléčných výrobků a polotovarů v jídelnách.

FOTO: Kulatý stůl EDUin - Školní stravování
O stravování žáků diskutovali zástupci MŠMT i rodičů. Reprofoto: Youtube.com

Vyplynulo to z kulatého stolu společnosti EDUin a pedagogické asociace SKAV, pořádaného 24. dubna v pražském Langhans – Centru Člověka v tísni. Odborníci z řad rodičů i státní správy zde diskutovali o tom, zda školní stravování přispívá ke zdravému životnímu stylu dětí.

Školní jídelny v ČR: Příliš polotovarů, málo zeleniny

Podle tiskové mluvčí společnosti EDUin Olgy Pohl je právě na rodičích, aby iniciovali změny ve školním stravování. V opačném případě budou jídelny pokračovat v zastaralých návycích.

„Současný systém, kdy je všechno nařízeno jednotně a shora, je přežitý. Změna však může přijít jedině zezdola. Dokud rodiče nevyvinou tlak, který vyvolá diskusi všech, koho se školní stravování týká, bude většina jídelen dál vařit jako před třiceti lety,“ uvedla.

Současný školní jídelníček podle mnoha odborníků postrádá atraktivitu a nepodporuje zdraví životní styl. Jídla podávaná ve školách obsahují přemíru masa, mléčných výrobků a polotovarů. Naopak postrádají vhodný podíl ovoce a zeleniny. K těmto výtkám se stále častěji připojují také rodiče žáků.

Vedoucím jídelen chybí peníze i potřebné vzdělání

Ministerstvo školství i Česká školní inspekce se shodují na tom, že problém stravování žáků není v platných předpisech ani v takzvaném spotřebním koši potravin, jímž by se každá školní jídelna měla řídit.

Spotřební koš potravin (podle vyhlášky 107/2005 o školním stravování) rozděluje potraviny do skupin a uvádí, kolik gramů které z nich musí žáci v jídelně obdržet za jeden měsíc. Stanovuje také používání masa, tuků a cukrů. Neupravuje však právě například podávání polotovarů nebo spotřebu koření.

Hlavní úskalí představují nízké platy vedoucích pracovníků jídelen a chybějící informace a vzdělávání potřebné pro zdravější vaření.

Finančně dostupné řešení vidí účastníci kulatého stolu mimo jiné ve spolupráci škol s místními dodavateli a podpoře ze strany Agrární komory České republiky.

Ohodnoťte tento článek

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Martin Ulbrich
Autor je zástupcem šéfredaktora magazínu StudentMag.cz. V minulosti učil češtinu pro cizince na letní jazykové škole nebo působil jako zástupce vedoucího pro ČR v česko-německém literárním koprojektu. V redakci TOPZINE.cz je od srpna 2011.

Buďte první, kdo okomentuje tento článek!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*