Menu
StudentMag
Studentský život

Přinášíme 6 tipů na snadná jídla z rýže. I se zbytky se dá kouzlit

Lucie Hejduková

Lucie Hejduková

21. 12. 2017

I ze zbytků obyčejné vařené rýže lze vyrobit jednoduchá dobrá jídla, která navíc ani moc nestojí. Potřebovat budete jen základní suroviny, které má český student běžně po ruce. Rýže je lehce stravitelná, nízkokalorická a snižuje krevní tlak, což je vzhledem k nastávajícímu zkouškovému období vítaná vlastnost.

Přinášíme vám několik tipů na sladké i slané pokrmy z této oblíbené obilniny.

1. Rýžová kaše

Některým lidem ji bohužel znechutila školní jídelna. Pokud si ji však ochutíte podle svého, je to výborná zdravá snídaně, která vás nabije energií. Stačí zbylou rýži zalít mlékem, povařit do změknutí a ochutit například skořicí s medem. Přidat můžete i jakékoli ovoce, které máte rádi.

2. Rizoto na tisíc způsobů

Tak tady se fantazii meze nekladou. Zbytky rýže jednoduše smíchejte se zeleninou dle vaší chuti. Osolte, opepřete, přidat můžete sýr, tofu, šunku či maso. Výborná je rýže osmažená na cibulce, se špetkou kari koření, hráškem a uzeným tofu, jemně dochucená sójovou omáčkou.

3. Rýžové lívance

Pro základ tohoto receptu budete potřebovat vejce, mouku, cukr, mléko podle potřeby a samozřejmě rýži. Všechny tyto ingredience smíchejte dohromady, aby vám vzniklo hustší lepivé těsto. Tuto hmotu smažte dozlatova na rozpáleném oleji, nakonec potřete marmeládou, nutellou či posypte skořicovým cukrem. Tyto lívanečky lze vytvořit i ze zbytků ovesné kaše.

Recept na smaženou rýži. Nevyhazujte zbytky, vykouzlete nové jídlo

4. Smažené sýrové placičky s rýží

Do větší mísy nastrouhejte sýr – nejlépe se hodí eidam, popřípadě smíchaný s trochou nivy, která receptu dodá šmrnc. Přidejte vejce, rýži, trochu smetany či mléka, koření dle chuti a důkladně promíchejte. Tvarujte menší placičky a smažte je na rozpáleném oleji. Zdravější variantou je placičky upéct v troubě jen s trochou oleje.

5. Pečené papriky plněné rýží

Na pánvi osmažte jemně nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájená rajčata, osolte, opepřete a nakonec přidejte rýži. Směs nechte na pánvi chvíli podusit do změknutí, přisypejte najemno nastrouhaný sýr a promíchejte. Vydlabané a očištěné papriky, naplňte touto směsí a nechte zapéct v předehřátě troubě nebo v troubě mikrovlnné.

7 užitečných tipů, jak využít zbytky bramborových knedlíků

6. Jednoduchý tip na závěr

Pokud nemáte čas ani podmínky na delší vaření, i přesto nemusíte zbylou rýži vyhazovat nebo chroupat suchou.

Stačí mít po ruce instantní polévku, nejlépe rajskou či gulášovou, ale nic nezkazíte ani kuřecí. V polévce jen chvilku rýži povaříte a vytvoříte si tak zavářku, která vás dokáže zasytit. Přidáte-li navíc ještě trochu sýru, vznikne plnohodnotný oběd.

Ohodnoťte tento článek:
4
Právě čtete

Přinášíme 6 tipů na snadná jídla z rýže. I se zbytky se dá kouzlit